Hakkında

Babam Mehmet İlhami Başeğmez’in gerçek doğum tarihi  2 Kasım 1943 olmasına karşın eskilerin çocuğu nüfusa geç kaydettirmeleri nedeni ile nüfus cüzdanında 01 Ocak 1945 tarihi yazılı.

Mehmet İlhami başeğmez Kilis’de dünyaya geldi. Hayvancılıkla uğraşan Halil Başeğmez ve Hatice Başeğmez’in ortanca çocuklarıydı. Ablası İffet ve küçük kardeşi İbrahim ile birlikte ailenin 3 çocuğu vardı. Aslında 13 çocuktan yaşayabilen 3 ‘üydü onlar. Lise 2’ye kadar Kilis’te okuduktan sonra burada aldığı eğitim ile fazla bir yere varamayacağını düşünüp eğitimine büyük bir şehirde devam etme kararını verdi ve tek başına İstanbul’a göçtü. Burada uzun ve inatçı bir mücadeleden sonra Kabataş Erkek Lisesine girmeyi başardı. İlk dönem Kilis’teki yetersiz eğitiminin de etkisi ile bocaladı ancak daha sonra yoğun gayretleri sayesinde Kabataş Erkek Lisesini başarı ile bitirdi. Daha Kilis’te ortaokul öğrencisi iken başlayan kitap okuma ve yazı yazma merakı nedeni ile gazeteci olmayı çok istiyordu. Hatta üniversite kaydını bile bu yönde yaptırmıştı ancak İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakülesi’ne de girme hakkı kazanınca hayatını hukukçu olarak sürdürmeye karar verdi. Hukuk fakültesinde okurken babasının vefatı sonrasında ekonomik olarak zorluklar yaşadı ve farklı işlerde çalışmaya başladı. Ayakta kalma mücadelesi sonucu okulu bir süre uzadı.  Bu arada Mersin’de hakim olarak görev yapan Mithat Özbilgin ve Mahmure Özbilgin’in kızı Leyla Özbilgin ile 3 senelik nişanlılığın ardından evlendi. Mersin’de geçen stajyerlik döneminde ilk çocuğu Özgür dünyaya geldi. İlk görev yeri Ağrı’nın Taşlıçay ilçesi idi. Büyük yokluk ve zorluklarla burada savcılık görevini sürdürdü. Bu sırada ikinci çocuğu Filiz doğdu. Taşlıçay’dan sonra Konya’nın Kulu ilçesine atandı. Burada görev yaptığı sırada üçüncü çocuğu Demet dünyaya geldi (doğum yeri Mersin).  Kulu’dan sonra sırası ile Afyon’un Sandıklı ilçesinde (başsavcı), Çankırı’da (Ağır Ceza Mahkeme Başkanı) ve son olarak da İzmir’de (Ağır Ceza Mahkeme Başkanı) görev yaptı.

2006 yılında emekli olduktan sonra da bu sitede okuduğunuz şiirleri yazdı. Her zaman şiirle ilgilenmiş olan babamın bir yerlerde kaybolmuş bir çok şiiri ne yazık ki bu siteye konamamıştır.

Şubat 2008’de kansere yakalandı. Hastalıkla mücadelesi 8 ay sürdü. 6 Ekim 2008 saat 19:10’da aramızdan ayrıldı.

Gittiği yerde sonsuz huzur bulsun.

H. Özgür Başeğmez

İstanbul / 2008

Hakkında için 15 cevap

  1. filiz der ki:

    Dünyanın en iyi babası,seni öyle çok özlüyorum ki!!Hep içimde,hep gözümün önündesin.Seni hep yanımda hissediyorum.Seni çok ama çok seviyorum canım babacığım!!!

    • selma der ki:

      merhaba filiz,

      Siteyi tesadüfen yeni gördüm. Okuyınca gözlerim doldu. İlhami amcanın benimde üzerimde hakkı vardır. Hepinizin başı sağolsun. Başta sana olmak üzere tüm ailene sabırlar diliyorum.
      selamlar,
      selma

  2. Demet der ki:

    Merhaba Özgür,

    Demet ben Çankırı adliye lojmanlarından (Filizin okul arkadaşı).Başınız sağolsun.İlhami Amcaya Allahtan rahmet diliyorum sizlerede sabır.İlhami Amcanın hiç bu yönünü bilmiyordum şiirlerini okudum nekadar yalın ve yaşanmış.Keşke tüm şiirlerini toplayıp kitap yapma imkanınız olsaydı onun anısına.Selamlar

    Demet

  3. buğra der ki:

    babanız çok iyi bir adalet adamıydı. allahtan ona gani gani rahmet diliyorumi lakin özgeçmişinde fazlaca abartılmış duygusallıklar var en azından benim tanıdığım ilhami başeğmez bu kadar acı çekmiş birisi değil gibi geliyor bana çünkü yaşamına az da olsa tanık olmuş ve anlattıklarınca değerlendirmek gerekirse bu kadar acı ve sıkıntılar yaşayan bir insan değil. herneyse uzatmaya gerek yok allahtan rahmet diler size de sabır dilerim saygılarımla. hakkın rahmeti üzerinizde olsun.

  4. Ali Uğur Köseoğlu der ki:

    Sevgili Özgür ,
    Bu siteyi google da arama yaparken rastgele buldum. Baban için gerçekten çok üzüldüm.Senin yapını gözlemleyen bir insanın , babanın ve ailenin iyi ahlakını ve asaletini anlaması güç olmaz. Sevgilerimi ve saygılarımı gönderiyorum. Bana yukarıdaki mail den ulaşabilirsin.
    Ali Uğur Köseoğlu
    Denizli

  5. admin der ki:

    Herkes hayatında bir takım acılar ve zorluklar çeker. Babamın gençliğinde yaşadığı zorlukları bize anlattıklarından biliyoruz.. Bizler çocukları olarak tabi ki onun acı ve sıkıntı çektiğini görmedik , bize de hiç sıkıntı çektirmedi Allah’a şükür. Size de gençliğindeki sıkıntılarını anlatmamış olması kuvvetle muhtemel çünkü böyle şeyleri herkesle paylaşmayı isteyecek birisi değildi. Ayrıca onun gençliğindeki sıkıntılardan sıyrılıp sizin ve biz çocuklarının tanıdığı neşe ve hayat dolu güçlü insan olarak karşımıza çıkması onu benim gözümde daha da yüceltiyor.

  6. admin der ki:

    Babamın şiirlerini kitap olarak sınırlı sayıda bastırdık ancak amacımız satmak değil yakın çevremize dağıtmaktı. Yaşarken şiirlerini kitap olarak görmesini çok isterdik ancak babam yazdıklarının antoloji.com sitesinde ve kendi web sayfasında yayınlanmasını tercih etti.

  7. ulvi der ki:

    başınız sağolsun….çok üzüldüm.Tanrıdan rahmet diliyorum…Ulvi…

  8. izmirli der ki:

    sn ilhami başeğmez izmir 7.ağır ceza mahkemesi başkanı iken 16 ağustos 2003te izmirde 13 ayrı kapkaç olayına karışan iki zanlıya yeni tck yasalarına göre 5 ayrı gasptan olay başına 10 ar yıl olmak üzere toplam 50 şer yıl,8 ayrı hırsızlıktan olay başına 2 yıl 16 gün olmak üzere toplam 16 yıl,tüm suçların karşılığında toplam 66 yıl 4 ay 8 gün ağır hapis cezası veren ilk cesur hakim.allahtan kendisine rahmet diliyorum.mekanı cennet olsun.o ceza verdiği ahmet öndeş ve fırat özışık adlı kapkaççılar halen 8 yıldır cezaevindeler.infaz yasası gereği 36 yıl daha yatacaklar.

  9. hüseyin gökmen der ki:

    Çok kısada olsa sizi tanıma fırsatı buldum. Babanız için çok üzüldüm.. Allahtan rahmet diliyorum. Başınız sağ olsun
    Filiz’in okul arkadaşı SANDIKLI’dan hüseyin gökmen

  10. Murat Meşeli der ki:

    İlhami Bey’in yanında 1996-97 yılında avukatlık stajımı yaptım. Eski SSK bloklarında idi Mahkemeler ve küçücük odasında 15 gün boyunca duruşmalar bitince beni hep konuk etti odasında (Mahkeme stajımda sadece Hakim Bey’in mahkemesinde iken staj gibi staj yapmıştım, diğer Mahkeme hakimleri avukat stajyerleri ile ilgilenmezdi) 24 yaşında mesleğe yeni başlama heyecanımı kendisinin yardımıyla yenmeye çalıştım. Bir yandan dosya okur, bir yandan beraber odasında pişirdiği çayı içerdik. O günden sonra her gördüğümde selamımı güleryüzle alırdı.
    Mübaşiri Akın Bey’den vefatını öğrendiğimde ailemden birini kaybetmenin üzüntüsünü yaşadım.
    Nur içinde yatın Hakim Bey, oradan bizi seyrettiğinizi biliyorum.
    Saygılarımla Hakim Bey, emekleriniz için, iyi bir insan, iyi bir hukukçu olduğunuz için.
    1996-97 Yılı Stajyeriniz
    Av. Murat Meşeli

  11. Mustafa Seymen der ki:

    Allahtan rahmet dilerim. Allah rahmet eylesin. Kilis adlı şiirine bayıldım. Soyadınıza da bayıldım ayrıca. 5 yıldır Kilis’teyim. Artık tayinim çıktı. İyi ki Kilis’e gelmişim.Babanızın Kilis adlı şiirinde yazdıkları harfiyen doğru tespitler. Mekanı Cennet olsun İnşallah.( Mustafa SEYMEN- Kilis Cumhuriyet Savcısı)

  12. Selma der ki:

    Çankırıda beraber çalışma fırsatı bulduğum
    Hakimlik mesleğini layıkıyla yapan kendisinden çok şey öğrendiğim değerli insan….

  13. Selma Çetiner der ki:

    Çankırı da birlikte çalışmak fırsatı bulduğum ve kendisinden çok şey öğrendiğim değerli insan..

  14. Ahmet Hikmet Gül der ki:

    Tahsil hayatı bittikten sonra hayat şartla
    rı maalesef bağları koparıyor.Ama aradan
    senelerde geçse arkadaşlıklar asla unutul
    muyor.Google da araştırırken vefatını öğrendim.Üniversite yıllarında Süleymani
    ye /İstanbul da aynı daireyi paylaşmıştık
    Lisede iken de çok başarılı bir öğrenci idi
    Arkamdaki sırada otururdu Allah’ın rahmeti üzerine olsun.
    Mekanı Cennet olsun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.